Impuls controle

De laatste weken hebben jullie een beetje mogen proeven aan Impulscontrole tijdens de lessen. Omdat deze oefeningen goed zijn ontvangen zullen we dit het aankomende seizoen verder uitbreiden.

Voor de mensen die niet weten wat het inhoudt, of er meer over willen weten. Hieronder wat meer informatie hierover.

Zelfbeheersing
Bijna iedereen kent het plaatje van de hond met allemaal koekjes op zijn hoofd en neus. En dat deze blijft zitten, totdat hij ze mag opeten. Dat is een vorm van zelfbeheersing. De focus van de hond ligt niet bij de koekjes, maar bij de eigenaar.

Maar zelfbeheersing heeft niet alleen te maken met het rustig voertjes aannemen of een kunstje uitvoeren.

Zelfbeheersing begint bij jezelf!
Zelfbeheersing is een hot item. Er wordt over gesproken, mensen ervaren en gaan nadenken en dat is nou juist ook de bedoeling. Dat je gaat nadenken over wat je nu eigenlijk doet, verwacht en ziet.

Ik zeg ook altijd: als de eigenaar zich niet kan beheersen, hoe kan ik het dan van de hond verwachten? Als de eigenaar tijdens de opvoeding of training leert kijken naar de hond en gaat nadenken over wat hij van zijn hond vraagt, dan kunnen er al veel successen worden behaald.

Impuls controle: 8 tips

  1. Je start bij het uitvinden wat nu voor jouw hond belangrijk is; voer, spel, aandacht, snuffelen. Dat wordt dan de ultieme beloning. Zorg dat je de beloning bij je hebt of kunt geven.
  2. Weet vooraf wat je wil vragen van je hond, stel je daarop in en ga dan pas aan de slag.
  3. Je gaat pas samenwerken met je hond als jij rustig bent. Geef je hond de tijd om na te denken. Hij heeft geen horloge om en geen haast. Hij kan maar één ding tegelijk, dus vraag niet teveel.
  4. Zorg dat je hond succes op succes ervaart. Eigenlijk ga je dus helpen om geen fouten te maken in het gedrag. Gaat je hond de fout in of vertoont hij stress, dan ben je dus een stapje te snel gegaan in het leerproces.
  5. Wees consequent in het leerproces en doe één oefening, als je er twee door elkaar haalt, kan dit voor verwarring zorgen bij de hond en een terugval betekenen in het leerproces. Wees ook consequent met het belonen van gedrag. Als hij vandaag op mag springen als jij in een goede bui bent, dan mag het morgen dus ook als je chagrijnig thuiskomt.
  6. Vanuit rust werken zorgt voor betere concentratie, zowel voor jezelf als voor de hond. En rust betekent dus ook soms niets zeggen of rustiger met de stem belonen, i.p.v. een hoge gil met GOEDZO!!!
  7. Wat voor de ene hond werkt, kan voor de andere hond totaal averechts werken. Een hond die snel geprikkeld is, zal er misschien langer over doen om het te snappen, dan een hond die veel rustiger is van nature.
  8. Denk eraan om tijdig te stoppen met de training of met oefeningen. Vol=vol, als de hond signalen vertoont dat zijn hoofd moe is van het leren, dan dien je te stoppen. Dan is het eerst weer tijd om het geleerde te verwerken tijdens een slaappauze of voor sommige honden is een spelpauze voor ontlading belangrijk.

Laat alles vanuit rust komen.
Eerst de hond laten zitten voor een bak eten is iets wat de meeste mensen al doen. Maar daar blijft het dan ook bij. Laten wachten bij de deur, wachten voordat hij de auto uitspringt, rustig uit de bench laten komen, het zijn van die ‘logische’ dingen die we vragen, maar voor de hond is dit echt een opgave en leerproces. En daarbij willen wij mensen vaak veel te snel en vragen we vaak veel te veel van de hond.

Dit levert dan weer verwarring en stress op, de hond doet het niet of niet goed genoeg en we vervallen weer in ons oude patroon terug. Als de hond heeft geleerd bij de voordeur te zitten, betekent het nog niet dat hij weet bij alle deuren te gaan zitten. Je zult dus moeten blijven oefenen en herhalen tot het muntje valt en de hond denkt: oooohhh het is overal zo!

Hetzelfde geldt voor het geven van commando’s. Als de hond na één keer een ‘zit’ vragen het gedrag niet uitvoert, probeer dan eens na te gaan waarom deze dat niet doet. Zijn er teveel prikkels om zich heen? Is het commando niet voldoende aangeleerd? Is de situatie te spannend, voelt hij zich niet veilig?

Als je goed omgaat met zelfbeheersing van jezelf en je hond en het op de juiste manier aanbiedt, dan investeer je eerst veel tijd, maar heb je er zoveel langer plezier van. En als je de bedoeling snapt, dan weet je ook dat dit geen aangeleerde trucjes zijn, maar een andere manier van leven en leren.

Belonen
Er wordt veel beloond tijdens de training op basis van Impuls Controle. Je wilt tenslotte steeds laten weten aan de hond dat deze goed bezig is. Er wordt echter niet uitgelokt met voer. Dus omkopen is in deze niet de bedoeling. De hond moet zelf nadenken en gedrag laten zien, voordat er een voertje als beloning volgt. Vindt je hond spel bijvoorbeeld een belangrijkere beloning dan voer, dan kan daarmee ook worden gewerkt. En eigenlijk is het ook logisch om te belonen, want het gedrag dat beloond wordt, zal vaker worden herhaald.


Met en zonder clicker
Het fijne van deze methode is dat je zowel met als zonder clicker kunt werken. Dus iedereen kan dezelfde resultaten behalen en het kan overal worden toegepast.

Met en zonder commando
Doordat de motivatie veranderd wordt, kan er in veel gevallen zonder commando worden gewerkt. De hond kiest zelf voor het door jou gewenste gedrag. En hiermee wordt dus ook zelfbeheersing gevraagd van het baasje. Niks zeggen is soms best lastig.

Gedragsproblematiek
Het komt nogal eens voor dat mensen met een ‘over the top’ hond door middel van een paar simpele oefeningetjes het gedrag willen ombuigen. Echter zo werkt het dus niet. Er zal dus wel degelijk iets moeten veranderen in het gedrag van de eigenaar om het gewenste gedrag van de hond te kunnen vragen.

Het is een proces en een andere manier van denken. Je kunt een hyperactief kind ook niet vragen om door middel van een paar simpele oefeningetjes rustig te worden en voortaan alles maar vanuit rust te doen. Het moet de hond dus meer op gaan leveren om vanuit rust te gaan werken, pas dan kan er ombuiging plaatsvinden. Als je start met training vanuit zelfbeheersing en toch elke week de hond een trainingsveld laat bezoeken, waar hij door het dak schiet van opwinding, dan heeft het dus niet zoveel zin. En ik zeg zeker niet dat je niets meer moet doen met je hond, maar je kunt het probleem pas aanpakken als je de onderliggende oorzaken behandelt. Anders ben je bezig met symptoombestrijding, in plaats van oplossen van het probleem zelf.


Vertrouwen in de eigenaar
Vergeet niet dat vertrouwen in de eigenaar een hele belangrijke is. Als de hond vertrouwen heeft in de eigenaar, zal hij eerder met je willen samenwerken. Een hond met onvoorwaardelijk vertrouwen in de eigenaar, weet dat hij het niet allemaal zelf op hoeft te lossen en dat hij geholpen wordt in zijn beslissingen.

Vroeger werden er kinderen in het diepe bad gegooid en geroepen, ga maar zwemmen. Tegenwoordig begeleiden we ze ook stapje voor stapje in hun leerproces. Waarom dan niet bij de hond. Stapje voor stapje helpen in een leerproces bouwt een band op en schept vertrouwen. Je staat er niet alleen voor. De meeste mensen willen toch een leuke gezellige hond in huis.

Tot slot: rust, focus en zelfbeheersing
De opvoeding en de training zijn bij Impuls Controle vanuit rust. Focus en zelfbeheersing zijn hierin de kernwoorden. Als de hond focust op het baasje, kan ongewenst gedrag worden voorkomen en kunnen allerlei oefeningen en commando’s eenvoudiger worden aangeleerd.

Winkelwagen