Zwemmen

Het is warm..


Zwemmen
Veel honden zwemmen graag: het is leuk én verkoelend. Let erop dat u uw hond alleen daar laat zwemmen waar het water fris is. Er mogen geen dode dieren in drijven en ook een olieachtig oppervlak kan wijzen op giftig water. Let er ook op dat uw hond weer uit het water kan komen, dus zoek een zwemplek bij een aflopende waterkant. Een andere mogelijkheid is om uw hond met een tuig te laten zwemmen waarmee u hem weer uit het water kan tillen. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld gaat varen met uw hond.
Als uw hond nog niet durft te zwemmen kunt u dit langzaam opbouwen. Ga rustig met de hond het water in en speel met uw hond. Ga langzaam steeds dieper. Gooi uw hond niet ineens in het diepe water; dit kan uw hond juist een trauma bezorgen!


Na het zwemmen schudt uw hond zich uit. Dit is niet alleen om de vacht van water te ontdoen, maar ook om de oren te legen. Vooral bij honden met hangoren of veel haar in de oren kan water in de oren blijven staan. U kunt eventueel de oren van uw hond droog deppen met een handdoek. Daarnaast kunt u bij uw dierenarts een speciale oor reiniger aanschaffen om de oren wekelijks mee te reinigen. Wanneer uw dier echter blijft schudden met de kop, of gaat krabben aan de oren, kan er een oorontsteking spelen. Neem in dat geval contact op met uw dierenarts of paraveterinair voor een afspraak. Hoe eerder een oorontsteking wordt behandeld des te sneller deze weer geneest.


Vaccinatie tegen de ziekte van Weil (oftewel leptospirose) is belangrijk voor honden die veel zwemmen. De ziekte wordt overgebracht via urine van besmette dieren als ratten; stilstaand water vormt dus het grootste risico. U beschermt uw dier het beste door uw hond jaarlijks te vaccineren. Bij honden die veel zwemmen kan het verstandig zijn in het voorjaar te vaccineren, zodat zij de beste bescherming hebben tijdens de zomer. Dit kunt u natuurlijk bespreken met uw dierenarts.

Waterpret
Honden worden, vooral in de zomer, vaak meegenomen naar waterrijke plaatsen. Het (samen) zwemmen of de hond ballen uit het water laten staat garant voor veel waterpret. Toch bestaan er nog veel misverstanden over honden en water, daarom is het goed eens stil te staan bij de risico’s die honden kunnen lopen.

Kunnen alle honden zwemmen?
Vaak wordt gedacht dat honden van nature kunnen zwemmen. Toch moeten honden leren zwemmen net als wij. Er zijn rassen speciaal gefokt voor het waterwerk. De Labrador retriever, New foundlander en de Spaanse waterhond bijvoorbeeld, zijn rassen die van nature graag het water ingaan. Hun vachtstructuur en lichaamsbouw zijn geschikt om in water te gaan. De Labrador heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen.


Er zijn rassen die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. Dit zijn rassen met korte neuzen zoals Bulldoggen, rassen met een zwaar lijf en korte poten zoals de Engelse Basset en honden met extreem lange vachten die in water topzwaar worden. Ook honden die kunnen zwemmen, kunnen verdrinken
Wanneer je hond goed kan zwemmen zou je verwachten dat hij zich altijd kan redden in water.

Toch kunnen er situaties voordoen waarbij een hond in de problemen komt en in het ergste geval verdrinkt.

Riscofactoren zijn:
Een onbekende omgeving, bijvoorbeeld tijdens een vakantie
Snelstromend water
Plaatsen waar een hond niet zelfstandig uit het water kan komen,
bijvoorbeeld een hoge kade, drassige oever en een wak in het ijs
Onderkoeling, oververmoeidheid en paniek
Jachthonden met veel jachtpassie die watervogels najagen
Jonge en onervaren honden
(Oude) honden die slecht ter been zijn en slechtziende honden
Op een boot kunnen honden van boord vallen wanneer er sprake is van: onoverzichtelijke situaties aan boord, een snel varend vaartuig, ruw water en tijdens aan- en van boord gaan.
Bij een damwand kan een hond niet zelfstandig uit het water te komen, ook hulp bieden is in een dergelijke situatie niet eenvoudig.
Watervogels zijn vooral door jachthonden, jonge en ongetrainde honden moeilijk te weerstaan. Honden lopen risico wanneer zij watervogels najagen, daarbij worden watervogels onnodig verstoord.

Preventieve maatregelen
Honden kunnen geen risico’s in schatten, zij zijn voor hun veiligheid afhankelijk van hun baas
Houd jonge honden en honden die watervogels najagen altijd aangelijnd in een waterrijke omgeving
Het is voor een hond niet te begrijpen dat hij de ene keer wel en de andere keer niet zelfstandig het water in mag gaan. Leer hem daarom alleen met toestemming het water in te gaan
Laat de hond op een boot of in een waterrijke (vakantie)omgeving altijd een borsttuig met handvat dragen, zodat je hem in noodsituaties kunt vastpakken. Een zwemvest voorkomt verdrinking. Wen je hond aan water en leer hem zwemmen

Een hond leren zwemmen, zo doe je dat
Laat een pup of oudere hond die onbekend met water is, op een positieve en geleidelijke manier aan water wennen. Dit kan samen met de eigenaar of met een bekende hond die graag het water ingaat. Een hond onder dwang leren zwemmen of zomaar het water ingooien werkt averechts. De kans is groot dat hij angst voor water krijgt met als gevolg een paniekerige zwemstijl of ontwijkend gedrag. Het is de bedoeling geen stress bij de hond te veroorzaken, het moet immers leuk zijn om het water in te gaan?

Stappenplan
Kies voor ondiep water met een geleidelijk aflopende en niet drassige oever
De buiten- en watertemperatuur moeten aangenaam zijn
Laat de hond bij voorkeur een borsttuig met handvat of zwemvest dragen en zorg dat hij daar thuis al aan is gewend!
Bevestig een lange lijn aan het tuig
Doe zelf laarzen of waterschoenen aan
Ga zelf een klein stukje het water in en laat je hond de eerste keer rustig zijn gang gaan. Moedig hem niet aan om het water in te gaan en leg er zeker geen druk op. De hond bepaalt in dit stadium nog of hij met je meegaat of niet.
Houd de oefening kort en herhaal deze na een onderbreking met tijd voor spel of een wandelingetje.
Herhaal bovenstaande oefening zo regelmatig mogelijk
Wanneer de hond zich in het water vrij gedraagt, kan hij worden aangemoedigd naar je toe te komen
Met een zwemvest blijft hij vanzelf in een horizontale positie en zal hij het waarschijnlijk snel doorhebben
Wanneer de hond geen zwemvest draagt kun je hem helpen horizontaal te blijven. Met een hand onder zijn buik kun je hem ondersteunen. Let op! dit kan alleen bij honden die aanraken prettig vinden
Wanneer de hond zelfstandig zwemt, haal je de hand rustig weg
Wanneer het goed gaat kan er in ander, dieper water geoefend worden
Met een zwemvest blijft een hond horizontaal, de borstband bevat een drijfvlak, dit voorkomt dat de kop van de hond onder water gaat.

Hoe te handelen wanneer een hond te water is geraakt
Wanneer je een hond uit het water wilt redden, denk dan eerst aan je eigen veiligheid. Zowel jij als de hond hebben er geen baat bij als je zelf in de problemen komt.


Blijf zelf rustig!


Kijk of er stroming in het water is. Wanneer dat het geval is, loop dan stroomafwaarts zodat de hond niet tegen de stroom in hoeft te zwemmen, hiermee voorkom je dat hij onnodig oververmoeid raakt.
Zoek een plek waar je dicht bij de hond kunt komen
Probeer via oogcontact en met een rustige stem de aandacht van de hond te trekken en hem te lokken
Wanneer hij naar je toekomt pak dan zijn tuig, halsband of nekvel en trek hem vlakbij de kant en iets opwaarts zodat hij zich kan afzetten tegen de walkant. De hond kan zich dan afzetten waardoor hij op de kant kan komen.
Als er geen mogelijkheid is om bij de hond te komen, kan een bootje uitkomst bieden. Laat in dit geval een andere persoon hulp halen, zodat de hond niet alleen blijft

Winkelwagen