• Bend-to-Assent® (BTA®)

  Deze methode is ontwikkeld in 1995 door Mandy van Gelder van Hondencentrum WRAF. Belangrijk is dat u op een natuurlijke wijze respect krijgt van uw hond. Pas dan kunt u genegenheid en gehoorzaamheid van uw hond verwachten. Dit houdt in dat wij altijd belonen voor het goede gedrag, maar ook de hond terechtwijzen wanneer deze de aangegeven grens overschrijdt. Loopse teven en alle (stamboomloze) rassen zijn bij ons welkom.

  Bend-to-Assent® (BTA®) betekent letterlijk: (om)buigen naar toestemming. Met de BTA® methode leren eigenaren een andere, positieve manier van omgaan met hun hond. De hond zal, bij het zien of horen van een prikkel, bijvoorbeeld een andere hond, kat of fietser, eerst toestemming vragen om er heen te mogen gaan, in plaats van zelf actie te ondernemen.

  Deze methode is geschikt voor de hond die:

  • aan de lijn trekt
  • volledig zijn eigen gang gaat
  • geen aandacht heeft voor zijn eigenaar
  • opdringerig gedrag vertoont naar andere honden
  • agressief gedrag laat zien naar andere honden
  • angstig is voor vreemde omgevingen/geluiden
  • onzeker/angstig is naar andere honden of mensen
  • wegloopt
  • ongewenste jachtdrift vertoont
  • over-sociaal of ongehoorzaam is

  De methode is gebaseerd op de taal van de hond en zal daardoor makkelijk door de hond worden opgepakt. De hond is enthousiast en beleeft plezier aan de methode, maar bovenal maakt de Bend-to-Assent® methode uw leven makkelijker en creëert u een band met uw hond voor het leven.

  De voordelen van de Bend-to-Assent® methode:

  1. U krijgt het eigen initiatief van uw hond onder controle;
  2. De hond kiest er zelf voor eerst uw toestemming te komen vragen, alvorens er gewoon heen te gaan;
  3. U hoeft niet meer te roepen/schreeuwen naar uw hond; Het commando ‘hier’ zult u niet meer hoeven te gebruiken. Uw hond komt gelijk naar u toe bij het zien van een prikkel om toestemming te vragen of hij erheen mag;
  4. U hoeft de omgeving niet steeds in de gaten te houden; Menig hond ziet eerder dan de eigenaar wat er gaat gebeuren. Een paard dat plots de bocht omkomt, een jogger die voorbij rent, enz. Waar u nu ogen in uw achterhoofd moet hebben om de omgeving goed in de gaten te houden, doet voortaan uw hond dit voor u. Met dat verschil dat hij het u komt melden als hij wat ziet;
  5. Het trekken aan de riem is voorbij; De ‘vrij over’ oefening is de basisoefening van de methode. Met deze oefening leert uw hond niet meer te trekken aan de lijn. Hij komt met veel plezier netjes naast u lopen;
  6. De band tussen u en uw hond wordt versterkt. Doordat u met uw hond op een fantastische manier samenwerkt, krijgt u een band met uw hond die zeer bijzonder is.

  ​Deze methode is geschikt voor alle leeftijden. Pups pakken de methode heel snel op, maar ook de oudere hond kunt u nog plezieren met de BTA® methode. 

  Het leuke van de BTA® methode is dat elke hond het geweldig vindt! Het is een leermethode waarbij zowel de eigenaar als de hond op een vriendelijke, intensieve en belonende manier aan het werk worden gezet. Het is een fantastische manier om de band met je hond verder uit te bouwen, wat leidt tot een bijzondere samenwerking.

  Geen toestemming geven of uw hond alert maken op iets waar deze geen aandacht voor hoeft te hebben, betekent leiding uit handen geven; uw hond neemt het initiatief en bepaalt dus wat er gebeurt. In de natuur neemt de roedelleider altijd het initiatief en bewaakt de veiligheid; u dus! U bepaalt als roedelleider of dat wat uw pad kruist, kwaad kan. Wanneer u daar angstig of onzeker mee omgaat, voelt uw hond dat. Vanuit dat perspectief is het voor uw hond prettig om te weten wat er van hem verwacht wordt. Als een hond dit leiderschap mist zal hij het initiatief moeten nemen. Uw hond wordt hierdoor dus in een rang hogere positie gedwongen. Zonder leider is er geen rust in de roedel.

  ​Vanuit deze onduidelijke rangorde kunnen vervelende situaties ontstaan zoals: trekken aan de lijn, ongehoorzaamheid, weglopen naar andere honden, uitvallen aan de lijn, opspringen, najagen van fietsers, joggers enzovoort.

  Wilt u dat uw hond sociaal verantwoord gedrag vertoont? Dan is de Bend-to-Assent® methode wat u zoekt.

  Bend-to-Assent® (BTA®) 1. Bestaat uit 1 theorieles en 7 praktijklessen. U leert tijdens deze lessen de basis van de Bend-to-Assent® methode aan. U krijgt het boekje Roedeltaal cadeau. Ook zullen we een aantal commando's aanleren. 

  Bend-to-Assent® (BTA®) 2. Bestaat uit 7 praktijklessen. We gaan tijdens deze lessen de basis uitbreiden en prikkels laten melden aan de lange lijn. We gaan de commando's uitbreiden. Ook een bezoek aan het DierenPark zit hierbij inbegrepen. 

  Bend-to-Assent® (BTA®) 3. Bestaat uit 7 praktijklessen. In deze lessen zullen we veel al de hond los aan het werk laten gaan. Ook zullen we op andere locaties trainen. U krijgt het boekje Bend to Assent methode cadeau. 

   

  De cursus bestaat uit 7 praktijklessen van drie kwartier. De Bend-to-Assent® (BTA®) 1 heeft ook een verplichte theorieles voorafgaand aan de praktijklessen. (zie agenda)

   

   

  Schrijf u in voor Bend-to-Assent®