• Is plassen op het veld of  tegen de tunnel of andere attributen  echt nodig plassen? Moet de hond plotseling plassen??? Is zijn blaas overvol?

  Nee het is markeren.

  Waarom markeert mijn hond overal?
  Sommige honden maken er hun missie van elk opstaand voorwerp dat ze tijdens hun wandeling tegenkomen te markeren: elke struik, boom, paal en prullenbak. Dit doen ze omdat “plasboodschappen” heel belangrijk zijn voor honden. Een vleugje van de geur kan je hond alles vertellen over elke hond die daar ook is geweest. En wanneer hij al die plasboodschappen 'gelezen' heeft, is het gewoon erg beleefd om zelf een boodschap achter te laten.

  Ongecastreerde reuen hebben vooral de behoefde om regelmatig op de zelfde plek te plassen, hij wil andere honden laten weten dat dit in zijn territorium is en ook hoe lang geleden hij daar geplast heeft. In territoria die meerdere honden delen – dus overal waar je met je hond aan de lijn loopt – moet elke hond de plaatsen opnieuw 'markeren' om het eigendomsrecht op te eisen.

  Afleren of niet?
  Je moet jezelf dus afvragen of je wel echt wil dat je hond dit afleert. Het is namelijk wel zo eerlijk om je hond een paar keer goed te laten ruiken en hier en daar te plassen, maar hem te laten plassen in de voortuin van elk huis in de straat en tegen elke fiets of autoband getuigt van slechte manieren van jouw kant. Het is aan te raden een gulden middenweg te vinden.

  Dus laat je hond gerust een paar keer snuffelen en plassen, maar leer hem ook om stug door te lopen. Start de dagelijkse wandeling aan de lijn en loop een minuut of 20 door zonder te stoppen om de reu te laten ruiken of plassen. Als beloning mag hij daarna vijf minuten zijn gang gaan. Herhaal dit daarna nog eens, zodat hij gaat leren dat niet hij, maar jij bepaalt waar hij zijn behoefte mag doen. Heb jij een reu die niet te stoppen is? En heb jij er alles aangedaan om dit af te leren? Dan kan castreren helpen, maar het is geen garantie, vooral niet bij een oudere hond.

  Markeren in huis
  Wanneer een hond in huis markeert is dat natuurlijk erg vervelend! Sommige honden doen dit wanneer er een andere hond of kat in huis is, wanneer je bent verhuisd of als je nieuw meubilair of gordijnen hebt aangeschaft. Leid je hond af als je ziet dat hij op het punt staat in huis te markeren. Klap met je handen en roep hem direct, neem hem vervolgens mee naar buiten en wacht tot hij zijn behoefte heeft gedaan.

  In de meeste gevallen heeft dit markeren te maken met een onduidelijke en ondoorzichtige leiding van de baas. De hond kan een bepaald gevoel van controle ontwikkelen door het uitvoeren van dit gedrag.
  Het Hondenopvoedcentrum inschakelen voor meer informatie is in dit geval zeker geen overbodige luxe. Castratie zal in 67% van de gevallen zorgen voor vermindering of helemaal stopzetten van het gedrag. Wanneer je hond in huis plast reinig het dan met schoonmaakazijn of citronella, de kans is dan kleiner dat je hond weer op dezelfde plaats een plas doet.

  Voor het plassen tegen de tunnel of andere attributen geldt hetzelfde als wat hierboven is beschreven. Wanneer je weet dat je hond tijdens de les een plek wil markeren. Zorg er dan voor dat de hond daar de kans niet voor krijgt. Wanneer de hond altijd tegen de tunnel aan plast, kun je ervoor kiezen om ons te vragen de hond vast te houden zodat jij achter de tunnel kan staan om de hond zijn aandacht vast te houden tijdens het lopen door de tunnel. Aandacht en afleiding is voor honden die markeren de beste oplossing. Als er voldoende afleiding en aandacht is zal de hond niet zo snel markeren.
  Wanneer het toch gebeurt, maak dan de plek schoon met wat water. Zodat andere reuen die later komen niet de behoefte hebben om erover heen te plassen.

  Wij zullen aan het einde van de dag de plek schoonmaken met schoonmaakazijn.