• Waarom zijn sommige honden bang voor vuurwerk?

  De twee meest voorkomende oorzaken van angst voor vuurwerk bij honden zijn de volgende:

  1. De hond heeft (op jonge leeftijd) een traumatische ervaring gehad met vuurwerk of een ander hard lawaai, bijvoorbeeld een naar de hond gegooid rotje of teveel geknal ineens. De hond associeert sindsdien elk hard geluid met de pijnlijke ervaring welke hij heeft opgedaan.
  2. De eigenaar heeft de hond niet juist begeleid bij zijn schrikreactie op het geluid door bijvoorbeeld de hond te troosten toen hij schrok. Als de hond geschrokken of bang is kan elke vorm van aandacht voor de hond gezien worden als een bevestiging van zijn angst; hij heeft dus een goede reden om bang te zijn en zal angst blijven houden bij dergelijke ervaringen.

  De gevoeligheid van een hond voor geluiden is ras- en ook individueel gebonden. Zo zijn collie-achtigen erg geluidsgevoelig. Dit komt omdat ze gefokt zijn om samen met een herder schapen te drijven en erg goed moeten reageren op zijn fluitcommando’s. Ze hebben een heel scherp en dus gevoelig oor. Een jachthond kan meestal veel beter met harde geluiden omgaan. Hij werd immers gefokt om mee op jacht te gaan waar veel geknald wordt. Bovenstaande wil niet zeggen dat een Border Collie altijd bang zal zijn voor knallen en een Labrador Retriever nooit. Hoe een hond omgaat met harde geluiden is grotendeels afhankelijk van de eigenaar.

  Hoe kunt u uw hond laten wennen aan vuurwerk?

  Wilt u dat uw hond knallen en andere geluiden ervaart als de normaalste zaak van de wereld zult u uw hond van pup af aan moeten socialiseren en laten wennen aan rare geluiden en knallen.
  U kunt bijvoorbeeld spelenderwijs samen met uw pup ballonnen kapot trappen, eerst met water erin wat een zachte knal geeft en later gevuld met lucht. U dient wel op te passen dat de hond de ballonnen niet opeet.
  Er zijn ook vuurwerk-cd’s verkrijgbaar. Deze kunt u eerst heel zacht draaien en geleidelijk telkens iets harder zetten
  Belangrijk is dat je de pup niet te snel aan teveel geluid blootstelt want dan kan het een traumatische ervaring worden. Dus alles rustig en geleidelijk aan opbouwen. Het doel is om zo rustig en zacht te beginnen dat de pup geen angst of houdingverlaging vertoont.

  Bij volwassen honden die bang zijn voor vuurwerk kost het veel meer tijd en energie om de angst weg te nemen.
  Zoals altijd is het eenvoudiger ongewenst gedrag te voorkomen dan om aangeleerd gedrag om te buigen of af te leren. Vaak krijg je de angstreactie niet meer helemaal weg, maar moet je tevreden zijn als de angst verminderd is.
  Een mooi resultaat is het als een hond nadat hij geschrokken is naar jou als roedelleider kijkt met een blik van: “wat vind je baas”. Als goede roedelleider dien je je dan krachtig en zelfverzekerd op te stellen met een houding van: ‘maak je niet druk, dit is een normaal geluid en gewoon doorlopen”. Medelijden of andere vormen van troosten worden door een hond als een bevestiging van zijn angstige gedrag gezien. Wanneer de hond steun bij u zoekt is dat echter geen probleem. Probeer goed het verschil te zien en ervaren tussen steun geven in de vorm er zijn voor de hond en troosten middels aaien en troostende woordjes wat weer als een beloning wordt gezien. Steun geven kan bijvoorbeeld zijn door voor de te verwachten angst al naast de hond te gaan zitten en hem stevig tegen u aan te drukken ( zonder te troosten).
  Bij een volwassen hond die helemaal in paniek weg wilt vluchten bij harde geluiden moet je misschien al tevreden zijn als het je lukt de hond te leren niet weg te vluchten maar naar de baas te komen. Dit kun je proberen aan te leren door direct na een knal iets heel lekkers of leuks aan te bieden. Belangrijk is dat je dit lekkers aanbiedt voordat de hond zijn vluchtgedrag vertoont. Dit oefenen dient te gebeuren met een aangelijnde hond. Timing is hierbij erg belangrijk, want als je het lekkers of leuks te laat aanbiedt , ( als de hond al vlucht), beloon je het wegvluchten. Hij moet het hapje bijna tegelijk met de knal bij je komen halen, nog voor hij ook maar een stap heeft kunnen vluchten. Veelal is het noodzakelijk dit onder deskundige begeleiding te trainen.
  Wanneer de hond reeds zoveel stress en angst heeft dat hij niet meer geïnteresseerd is in eten is het wellicht tijd om een gediplomeerd gedragstherapeut aan het werk te gaan.

  Veilige plek voor honden.

  Het is handig om een hond het veilige kleedje aan te leren. De hond moet het idee krijgen dat er hem op zijn kleedje niets kan gebeuren. Hij kan zich op zijn kleedje terugtrekken als hij angstig wordt. Een veilig kleedje maak je door gedurende een langere periode dagelijks of om de dag een kleedje te pakken en daar met de hond op te spelen en te knuffelen. Tijdens dit spelen laat je de hond met een vrolijk, speels commando af en toe op het kleedje gaan liggen en zodra hij dan ligt krijgt de hond een lekker ( dus niet zijn dagelijkse brok) brokje. Door dit veel te oefenen gaat de hond het kleedje associëren met leuk en lekker. Het is belangrijk om dit kleedje alleen te pakken als je met de hond deze oefeningen doet; hierna moet je het kleedje weer opbergen. Indien er angstige tijden aanbreken, zoals met vuurwerk, kan je het kleedje neerleggen. De hond zal hierop een steunpunt vinden zoals een speen een steunpunt is voor een baby. Leg het kleedje neer voor de te verwachten angst en ga er rustig bij zitten terwijl je bijvoorbeeld gewoon verder gaat met televisie kijken. Wederom ben je wel weer de steun voor de hond. U dient dus zelf rustig te blijven en niet geërgerd te reageren op het vuurwerk want de hond voelt alles aan.

  Medicijnen.

  Er zijn diverse medicijnen op de markt welke tijdens de jaarwisseling gebruikt kunnen worden om de hond zo rustig mogelijk door de jaarwisseling heen te loodsen.

  Tranquillizers, zoals Vetranquil zijn middelen welke spierverslappend werken, maar het brein van de hond ondergaat alles. U heeft een rustige avond maar de hond allesbehalve. De hond wordt zich zelf juist meer bewust van geluiden. Overleg met uw dierenarts als deze dergelijke tranquillizers voorschrijft.

  Onderstaande medicatie en voedingssupplementen kunt u, in overleg met de dierenarts, gebruiken om de angst te verminderen.

  Valium-achtigen, zoals bijvoorbeeld Alprazolam, kunnen op korte termijn en voor kortdurend gebruik worden gegeven. Deze medicijnen zorgen ervoor dat angsten op hersenniveau enigszins worden onderdrukt. Ze kunnen de laatste dagen rond de jaarwisseling worden gegeven in overleg met de dierenarts. Langdurig gebruik van deze medicijnen kan net als bij mensen verslavend gaan werken.
  U kunt het beste met de medicijnen beginnen een aantal dagen voor de jaarwisseling zodat het lichaam een spiegel kan opbouwen.

  Er zijn ook gedragveranderende medicijnen, zoals Clomicalm en Selgian. Deze medicijnen werken met name in combinatie met gedragstherapie. Deze medicijnen zorgen er veelal voor dat de hond wat minder sterk reageert op prikkels van buiten af waar hij bang voor is en dat de hond wat gevoeliger wordt voor prikkels ( commando’s) van de baas. Vandaar ook de noodzaak van begeleiding want de baas dient wel voor de juiste prikkels te zorgen. De medicijnen vlakken de extreme reacties van een hond wat af, te vergelijken met de werking van Prozac bij mensen.

  Voedingssupplementen zoals Telizen of Zylkenen geven het beste effect indien u hiermee ruim voor de jaarwisseling mee begint.

  U kunt ook een DAP-verdamper gebruiken. Deze scheidt feromonen uit waardoor de hond zich meer op zijn gemak voelt. Dit middel wordt vooral gebruikt bij pups die vanuit het nest bij een nieuwe eigenaar moeten wennen.

  Via het internet en uw dierenarts kunt een veel te weten komen over bovengenoemde mogelijkheden. U moet zich echter bedenken dat deze medicijnen slechts de symptomen bestrijden. Training en gedragsbegeleiding blijven noodzakelijk om de angst bij de hond te verminderen dan wel te doen verdwijnen.

  Tips voor de jaarwisseling.

  - Geef de hond voldoende schuilmogelijkheden;
  - Zet de radio dan wel de televisie aan ( om 0.00 uur zonder geluid i.v.m. vuurwerk op de televisie);
  - Laat de hond niet ontsnappen bij openstaande deuren;
  - Geef de hond een maaltijd met veel koolhydraten ( bijvoorbeeld spaghetti, door het verteringsproces zal de hond wat lomer zijn);
  - Laat de hond aangelijnd uit;
  - Maak overdag een lange wandeling en laat de hond voor de jaarwisseling nog een keer uit;
  - Laat de hond tijdens de jaarwisseling binnen, ook al is deze niet bang voor vuurwerk; verdwaald vuurwerk kan ook de nodige ellende veroorzaken;
  - Laat de hond niet alleen thuis;
  - U kunt overwegen om tijdens Oud en Nieuw naar een vuurwerkvrij vakantiepark te gaan.

  Bij dit alles dient u zich te bedenken dat u de roedelleider bent en u zich als zodanig ook op dient te stellen. Veel honden reageren een stuk relaxter als ze zien dat de leider ook daadwerkelijk leiderschap vertoont en zelf heel rustig en zelfverzekerd op het vuurwerk reageert. Vaak zie je dat eigenaren van bange honden zichzelf zichtbaar ergeren aan het vuurwerk. Ze hebben net als de hond antennes gekregen voor het horen van de geringste knallen. Omdat ze met de hond te doen hebben ergeren ze zich dood aan het geknal.
  Dit is te begrijpen maar niet echt handig. De hond merkt alles aan u en ziet uw gedrag als een bevestiging van zijn angsten.
  U dient te proberen om net als de eigenaren van niet bange honden de antennes uit te zetten en uw hond de rustige, zelfverzekerde en kalme steun te geven waar deze zoveel meer aan heeft.

  Bron: Gwen Pieters, gedragsadviseur bij dierengezondheidcentrum Romer;
  Publicatie: Clubblad Kynologen Vereniging Nieuwegein, december 2015.