Waarom eten honden poep?

Coprofagie

Het wetenschappelijke woord voor het eten van poep. De term coprofagie komt van de Oud-Griekse woorden kopros (κοπρος) en phagein (φαγειν), wat respectievelijk ontlasting en eten betekent.

Waarom eten honden poep?

We gruwelen ervan en zien liever niet dat onze hond poep eet. Het verschilt per hond waar de voorkeur naar uitgaat; poep van zichzelf of van andere honden, vogelpoep, paardenpoep, kattenpoep en sommige honden kunnen heerlijk genieten van de inhoud van babyluiers. Maar waarom eten honden poep?

Wetenschappelijk onderzoek

De Universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar coprofagie bij honden. Bijna 2700 hondeneigenaren vulden een vragenlijst in. Wat opviel was dat maar 6% van de deelnemende honden helemaal geen poep eet. (Dat zou ook kunnen betekenen dat er relatief meer mensen deelnamen aan het onderzoek, juist omdat ze zelf met dit probleem te kampen hadden.) Iets anders wat opvalt is dat spaniëls, retrievers en waterhonden relatief meer poep eten dan andere rassen.

Een aantal cijfertjes:

6% eet de eigen poep,

9% eet poep van andere honden,

85% eet poep van andere dieren,

33% vertoont een combinatie van 2 van de bovenste 3 opties,

11,6% eet echt alle poep die hij tegen komt, ongeacht van wie het afkomstig is.

Mogelijke oorzaken van coprofagie kunnen zijn:

  • gedragsstoornis (stress, frustratie, verveling),
  • aangeleerd als pup tijdens het ontdekken van de wereld, maar het gedrag is nooit meer weg gegaan,
  • medische oorzaak (lever, alvleesklier),
  • mineraal- of vitaminetekort,
  • honger,
  • gewoon omdat het lekker is.

Is het eten van poep gevaarlijk voor je hond?

Poep kan gevaarlijke en soms zelfs dodelijke ‘ingrediënten’ bevatten voor honden. Denk aan parasieten of medicijnen.

Pas op voor paardenpoep

Als een paard pas ontwormd is, dan bevat de ontlasting van het paard de resten van het wormmiddel. Dit kan voor sommige honden dodelijk kan zijn. Dat laatste geldt met name voor Collies en Shelties!

Pas op voor mensenpoep

Het is te gek voor woorden, maar mensen poepen massaal in de straten van Amsterdam. Op sommige plaatsen is wel 20% van de uitwerpselen op straat van mensen, denk dan vooral aan dak- en thuislozen en junks. Als een hond de drol van een junk opeet dan krijgt hij dus ook drugs binnen!

“Van de meeste drugs die worden ingenomen, komt een klein gedeelte onveranderd in de ontlasting terecht. Theoretisch is niet uit te sluiten dat dit vooral bij hele kleine honden met een gering lichaamsgewicht, tot effecten leidt. Laatst is nog een hond op de intensive care beland. Zijn maag moest leeg gepompt worden”, aldus de woordvoerder. Irma de Vries, toxicoloog bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Neospora-parasiet in hondenpoep

De reeds vermelde neospora-parasiet tast het zenuwstelsel van honden aan. Een hond kan deze parasiet binnen krijgen door in aanraking te komen met alles wat besmet is met de parasiet. Dat kan dus hondenpoep zijn, maar ook het eten van rauw vlees van een besmet rund. Na 12 à 13 dagen zijn er besmettelijke eitjes in de hondenpoep te traceren. Bron: VDH Gelderland.

En waarom rollen honden eigenlijk graag in poep?

In paniek kijk je toe. Je hond heeft die koeienvlaai eerder gespot dan jij en voor je het weet ligt hij er middenin te rollen. Waarom? Ook hier zijn verschillende theorieën over. Bedenk hierbij wel dat wat voor ons stinkt en vies is, door honden anders wordt ervaren. Je zou je ook de vraag kunnen stellen: waarom rollen wij NIET in poep.

Mogelijke redenen:

  • maskeren van eigen geur (met poep van herbivoren) zodat ze niet opgemerkt worden tijdens het jagen,
  • gedragsstoornis (stress, frustratie, verveling, aandacht vragen),
  • maskeren van een luchtje wat voor honden onprettig kan ruiken, denk aan shampoo of parfum.
Winkelwagen